top of page
Apoteksäkerhet - Svensk Säkerhetscertifierng

Apotekssäkerhet

Hur står sig ert Apotek rustat inför en kris?

Apoteksbranschen befinner sig i en spännande och utmanande tid där utvecklingen går framåt väldigt fort, automatisering sker i allt högre grad och det mesta digitaliseras för en effektivare hantering. Detta ställer nya krav och ger andra typer av risker.

 

Det har de senaste åren rapporterats om olika incidenter och IT- attacker i flera olika branscher i Sverige och så även inom  apoteksbranschen. Detta har i vissa fall lett till förödande konsekvenser. Kraven på b.la. säkerhet, Cyber Risk och kvalité har därmed blivit fler och hårdare både på Apoteksbranschen och underleverantörer från olika kravställare.

 

Några exempel är digitala recept, journal- och betalsystem som kan sätta betalning och receptuthämtning ur spel eller penga-och läkemedelshantering med en ökad rånrisk. Detta innebär b.la. att apotekssäkerhet, IT- och informationssäkerheten  måste fungera så att patientinformation inte hamnar i obehöriga händer, att recepthantering fungerar, att inte nätverk ”kapas” av hackers och blir obrukbara, eller att man inte hamnar i utpressningssituationer.  Det är därför viktigt att man inte glömmer bort förebyggande säkerhet, kvalitets- och kontinuitetsarbete som ett viktigt fundament i verksamheten. 

 

Alla har rätt till bra och kvalitativ läkemedels- och recepthantering oberoende var i landet man befinner sig. IT-utvecklingen gör nu detta möjligt på ett unikt och positivt sätt med högre säkerhetskrav implementerat.  

Vad kan Svensk Säkerhetscertifiering bidra med till ert Apotek för att motverka säkerhetsproblem
Svensk Säkerhetscertifiering kan erbjuda en risk- och nulägesbesiktning som inventerar, mäter, och klassificerar Apotekets säkerhet och informationssäkerhet så att man har möjlighet att åtgärda eventuella problem och öka Apotekens motståndskraft. Vi förser er då med ett verktyg som blir till stor hjälp för ansvariga att veta vad för åtgärder, var och hur man vid behov skall sätta in de säkerhetshöjande åtgärderna. 

Det innebär att en riskingenjör från Svensk Säkerhetscertifiering riskbesiktningar ert apotek för att få en nulägesbild av hur apotekssäkerheten ser ut på ert apotek. Därefter skrivs och sammanställs en riskrapport med åtgärdsförlag till olika förbättringar.
Apoteket har därefter vid godkända resultat möjlighet att bli ett säkerhetscertifierat Apotek via Svensk Säkerhetscertifiering.

Fördelar med riskbesiktning och säkerhetscertifiering

Som ansvarig chef, pharmasept, IT- eller säkerhetschef förser vi er med ett unikt sätt att mäta Apotekets säkerhet och motståndskraft mot olika säkerhetsrisker. Detta är ovärderligt för det systematiska säkerhetsarbetet både vad gäller att förebygga risker, se utbildningsbehov, men även att få en överblick, eller underlag vid framtagande av nästa års budget.

Er verksamhetsnytta

  • Ett verktyg som mäter Apotekssäkerhet och ger ansvariga en överblick där man enklare ser var eventuella insatser behövs

  • Möjlighet att marknadsföra och kommunicera ut apoteket som ett säkert och säkerhetscertifierat Apotek till invånarna och andra intressenter

  • Incitament till lägre försäkringspremier

  • Förhöjd medvetenhet och säkerhetstänk hos personal och ledning

  • En kvalitetsstämpel som inger ökat förtroende hos alla intressenter

  • Ökad kunskap, robusthet och motståndskraft

  • Förbättrad incidentberedskap => mer förberedd = kortare återuppstart => lägre kostnader

Apotekssäkerhet - Svensk Säkerhetscertifiering

Hur går det till

Riskingenjör från Svensk säkerhetscertifiering utför en risk- och nulägesbesiktning i form av en revision. Riskbesiktningen består av två delar.  En teoretisk del med en mängd frågor samt en praktisk del där en riskingenjör går en rundvandring med ansvariga på Apoteket. 

Efter riskbesiktningen skriver riskingenjören en rapport där man även delges förslag till förbättringar. Detta gör att Apoteket kan rikta eventuella åtgärder, utbildningar/ övningar och implementeringar för Apotekets ledning, personal och anläggning för att minimera risker och täppa till eventuella säkerhetsluckor i organisationen.

Detta kan sedan leda till en säkerhetscertifiering som ökar varumärkets anseende med en kvalitetshöjande ”stämpel”, en säkerhetscertifieringsskylt, intyg och diplom.

Apotekssäkerhet - Svensk Säkerhetscertifiering


Exempel på vad som mäts och bedöms i Svensk Säkerhetscertifierings riskbesiktning

  • Apotekets organisation och motståndskraft

  • Kris-och kontinuitetsarbete

  • Apoteksanläggningen

  • Anläggningens supportsystem

Apotekssäkerhet - Svensk Säkerhtscertifiering


Exempel på säkerhetsområden

  • Cyber Risk (IT- och informationssäkerhet)

  • Brand- och Apotekssäkerhet

  • In-och utrymningssäkerhet

  • Fysiska och strategiska skyddssäkerhetsåtgärder

  • ..och många fler

Certifieringens steg i stora drag

  • Riskingenjör utför en risk- och nulägesbesiktning med rekommendationsrapport

  • Möte för samanställning, genomgång av rapportens resultat och eventuella åtgärdsförslag till förbättringar

  • Implementeringsperiod av diverse åtgärder, planer, övningar och utbildningar

  • Re-besiktning för godkännande och certifieringsperiod

  • Uppföljning (och re-certifiering)

Läs mer om certifiering.​

 

Svensk Säkerhetscertifiering

Inom Svensk Säkerhetscertifiering finns en lång och gedigen erfarenhet inom både säkerhet, informationssäkerhet och hälso-/sjukvård. Vi har ett gediget utbud av säkerhet- och informationssäkerhetbesiktningar specialanpassat för apoteksbranschen i framtiden. Allt för att kunna ställa krav, uppfylla lagkrav och regler.

Välkommen att höra av er vid fler frågor eller för ett förutsättningslöst informationsmöte.

bottom of page