
Säkerhet för Bostadsrättsförening
Hur står sig er Bostadsrättsförening rustad inför en kris?
I Sverige har bostadsrättsföreningars styrelser många frågor och utmaningar att arbeta med vid sidan av sina vardagliga arbeten och sysslor, och allt fler blir det. Trygg- och säkerhetsfrågor är något som blivit allt mer framträdande i samhället de senaste åren, och även den förebyggande vardagssäkerheten kräver allt mer arbete för en bostadsrättsförenings kontinuitet och robusthet. Detta har medfört att bostadsrättsföreningars trygg-och säkerhetsfrågor har kommit allt högre upp på dagordningen som en del av föreningens hållbarhets- och säkerhetsarbete. Det kan innebära allt från ökade inbrott och bränder till översvämningar, eller organiserad brottslighet.
Vad kan Svensk Säkerhetscertifiering bidra med till er Bostadsrättsförening för att motverka säkerhetsproblem
Svensk Säkerhetscertifiering har en lång och gedigen erfarenhet inom risk- och säkerhetsfrågor och behandlar frågor både inom t.ex. systematiskt brandskyddsarbete, fysisk säkerhet, cyber risk, akutsjukvård, kris-och kontinuitetsplanering mfl.
Svensk Säkerhetscertifiering erbjuder och utför risk- och nulägesbesiktningar som inventerar, mäter, och klassificerar bostadsrättsföreningars brand- och säkerhetsfrågor. Det innebär att man inventerar sitt nulägesstatus och har möjlighet att åtgärda eventuella problem och öka föreningens motståndskraft innan incidenter sker.
Efter godkända resultat och eventuella genomförda uppgraderingar har bostadsrättsföreningen sedan möjlighet att bli Säkerhetscertifierad via Svensk Säkerhetscertifiering.
Fördelar med förebyggande säkerhet och säkerhetscertifiering för Bostadsrättsföreningar
Som ansvariga i styrelsen för en bostadsrättsförening är det viktigt att man har inventerat säkerheten och har all information om olika säkerhetsfrågor. Svensk Säkerhetscertifiering förser er med ett unikt sätt att mäta föreningens säkerhet och motståndskraft. Detta är ovärderligt för det systematiska brand- och säkerhetsarbetet både vad gäller att förebygga risker, att få en inventering och överblick, eller att lättare kunna ta fram nästa års budget.
Med ett verktyg för att mäta bostadsrättsföreningens säkerhet kan man börja att göra något åt de säkerhetsfrågor som föreningen tampas med. Denna riskbesiktning och Säkerhetscertifiering ger en trovärdig och kvalitativ stämpel för den marknadsföring som kan kommuniceras ut till de boende, intressenter samt till besökare. Detta visar på en förening som är mer förberedd för ett tryggt och säkert ställe att bo på med ett kontinuerligt och systematiskt brand- och säkerhetsarbete.
Er verksamhetsnytta
-
Ett verktyg som inventerar och mäter säkerhet för bostadsrättsföreningar samt ger styrelsen och ansvariga en överblick där man enklare ser var eventuella insatser behövs
-
Möjlighet att marknadsföra och kommunicera ut er bostadsrättsförening som en säker och säkerhetscertifierad förening, som är mån om sina boendes trygg- och säkerhet
-
Incitament till lägre försäkringspremier
-
Förhöjd medvetenhet och säkerhetstänk hos styrelse och boende
-
En kvalitetsstämpel som inger ökat förtroende hos alla intressenter
-
Ökad kunskap, robusthet och motståndskraft
-
Förbättrad incidentberedskap => mer förberedd = kortare återuppstart => lägre kostnader

Hur går det till
Svensk Säkerhetscertifiering inventerar, utför riskbesiktning, kan vid behov hjälpa till att utbilda styrelsens personal för att höja kunskapsnivån i säkerhetsfrågor i föreningen. Detta för att uppfylla lagar och regler, men även för att höja säkerhetsmedvetenheten, kunskapen och kulturen inom organisationer, samt för att själva kunna ställa krav i värdekedjan och ge direktiv till andra verksamheter i bostadsrättsföreningens regi.
Risk- och nulägesbesiktningen går till så att en riskingenjör från Svensk Säkerhetscertifiering riskbesiktningar er bostadsrättsförening för att göra en inventering och få en nulägesbild av hur säkerheten ser ut i ert fastighetsbestånd och organisation. Därefter skrivs och sammanställs en riskrapport med åtgärdsförlag till olika förbättringar.
Bostadsrättsföreningen har därefter vid godkända resultat och återbesiktning möjlighet att bli en Säkerhetscertifierad bostadsrättsförening via Svensk Säkerhetscertifiering.

Exempel på vad som mäts och bedöms i Svensk Säkerhetscertifierings riskbesiktning
-
Bostadsrättsföreningens styrelse/ organisation och motståndskraft
-
Fastigheten(erna)
-
Fastigheternas supportsystem
-
Eventuella kontor, bastu, samlings- eller uthyrningslokaler
-
Rutiner och dokumentation

Exempel på säkerhetsområden
-
Fysisk och strategisk säkerhet
-
Brandfrågor och Systematiskt
brandskyddsarbete (SBA) -
In-och utrymningssäkerhet
-
Bostadsrättsföreningens kris- och kontinuitetsplanering
-
Cyber Risk (IT- och informationssäkerhet)
-
..och många fler
Certifieringens steg i stora drag
-
Riskingenjör utför en risk- och nulägesbesiktning med rekommendationsrapport
-
Möte för samanställning, genomgång av rapportens resultat och eventuella åtgärdsförslag till förbättringar
-
Implementeringsperiod av diverse åtgärder, planer, övningar och utbildningar
-
Re-besiktning för godkännande och certifieringsperiod
-
Uppföljning (och re-certifiering)
Läs mer om certifiering.
Svensk Säkerhetscertifiering har ett gediget utbud och kunskap om säkerhet för bostadsrättsföreningar och brand- och säkerhetsfrågor som är specialanpassat för er verksamhet. Allt för en tryggare och säkrare bostadsrättsförening att bo i.
Välkommen att höra av er vid fler frågor eller för ett förutsättningslöst informationsmöte.