Svensk Säkerhetscertifiering
E-post: info@svensksakerhetscertifiering.se Organisationsnummer: 556872-7332 Bankgiro: 266-3235Affärsgiro: 630658-3 Telefon: +46 (0)702 – 977 800
© Copyright 2015 Svensk Säkerhetscertifiering/ Prohibere AB.
Säkerhetscertifiering för privat och offentlig verksamhet
Certifiering
Certifiering är en form av prövning och kvalitetsstämpel för ett företag, organisation eller institution. Vid en certifiering låter man en extern part granska och gå igenom sin verksamhet och jämför den mot lagar, standards, föreskrifter och regler. Genomgången är en revision med t.ex. en besiktning vars resultat kan leda till ett certifikat/ certifiering. Ett utfärdande av en certifiering kan sedan leda till en licens, ett certifikat, diplom eller legitimation. Certifieringen kan då ses som en skriftlig försäkran om att innehållet i ett dokument överensstämmer med verkligheten. Detta är något som stärker varumärket och kan även användas som ett verktyg för trovärdighet genom att visa på att er produkt eller service möter förväntningar från era kunder.
Säkerhetscertifiering
Svensk Säkerhetscertifiering (SVSC) har tagit fram en unik säkerhetscertifiering för både den privata och offentliga marknaden.
Detta för att upprätthålla och möta framtidens alla säkerhetsutmaningar. Vi riskbesiktigar och certifierar organisation, anläggning/ fastighet och metoder, (ej produkter).
Säkerhetscertifieringen är ett avancerat poängsystem framtaget för att kunna mäta och uppnå poäng utefter resultat av b.la. riskbesiktningar och analyser. Detta innebär att man blir godkänd utifrån högt ställda säkerhets- och kontinuitetskrav. SVSC är även det första svenska system som mäter, graderar och certifierar helhetsbilden för säkerhet, cyber risk och kontinuitet i en säkerhetscertifiering. Riskbesiktningen och revisionen görs med riskingenjör. Svensk Säkerhetscertifiering har lång och bred erfarenhet inom risk-, säkerhet och kontinuitetsfrågor.
Signifikant för Svensk Säkerhetscertifiering
är oberoende, sekretess och
professionalitet.
Då ett företag, organisation eller institution har gått igenom en risk- och nulägesbesiktning och gjort en analys av verksamheten
(samt vid behov genomfört implementeringar och utbildning) har man möjlighet att bli certifierad. En säkerhetscertifiering kan ses som en investering som ökar Er verksamhets värde, höjer säkerhetskulturen samt stärker er konkurrenskraft på marknaden. Det kan också för kunden och tredje part ses som en bekräftelse på respekt och ansvar som innebär att man tar kvalité, säkerhet, risker och kontinuitet på allvar för sina kunder, anställda och intressenter.
Alla branscher behöver förebyggande planering av säkerhet och kontinuitet för att trygga sin verksamhet och öka motståndskraften.
Svensk Säkerhetscertifiering lägger särskild stor vikt vid att vår säkerhetscertifiering både höjer säkerhetskulturen i er
organisation och hos underleverantörer men även genererar ett affärsmässigt och ekonomiskt värde.
Säkerhetscertifiering tillvägagångssätt
1. Inledande informationsmöte, planeringsaktivtet och överenskommelsemöte
Under inledande period hålls möte(n) för att ge en så grundlig och övergripande information om risk-och nulägesbesiktningen samt
säkerhetscertifieringen som möjligt. I dessa möten går man bland annat igenom förväntningar, omfattning, förutsättningar och era
ambitioner, men det fastställs även att förutsättningar för certifiering är korrekt. Detta så att ett så gott resultat som möjligt
i slutändan infrias och förutsättningar finns för att skriva avtal. När tidsplan och startpunkt är fastställd skickas sedan
informationsmail ut och riskingenjören kan komma att ombedja er att översända dokumentation över anläggningen. Dessa dokument skickas in i god tid så att riskingenjören får god tid att gå igenom och sätta sig in i verksamheten inför riskbesiktningen.
2. Risk- och nulägesanalys(er) med rekommendationsrapport(er)
När allt är överenskommet kan processen starta. Riskingenjör från Svensk Säkerhetscertifiering börjar med att besöka er anläggningoch organisation för att utföra en inledande revisionsbesiktning. Revisionsbesiktningen är uppdelad i en teoretisk intervjudelsamt en rundvandring i anläggningen. Tiden som den inledande revisionsbesiktningen tar varierar beroende på storlek av anläggningoch organisation (räkna dock minst med 6 timmar).
3. Sammanställnings- och beräkningsperiod
När riskbesiktningen är genomförd skriver, beräknar och graderar besiktigande riskingenjör en risk- nuläges och rekommendationsrapport. Beräkning av besiktningens resultat görs, vilket sedan jämförs och måste svara mot krav för certifieringen. Rapporten erhålls inom ett par veckor beroende på omfattning och storlek på organisation och anläggning. När risk- och nulägesrapporten är klar skickas den till er med en tillhörande rekommendationsdel. Här ges eventuella förslag till åtgärd om avvikelser framkommit och behöver åtgärdas för att uppnå SVSC:s krav eller lagar och föreskrifter.
4. Upprättande- och implementeringsperiodUnder detta steg sätts en tidsplan för införande av diverse förbättrande åtgärder, planer, övningar och utbildningar. Detta utefterbesiktigande riskingenjörs rekommendationer för att uppnå önskad certifieringsnivå. Implementeringsperioden bör inte ta mer än 3 månader (vissa undantag kan förekomma för större projekt, byggnader, organisationer och åtgärder (regleras från fall till fall). Alla uppgifter, arbetssätt, rutiner och dokumentation bedöms och granskas nu av riskingenjör för att säkerställa att allt är heltäckande, infört och tillämpas mot certifieringskraven.
5. Certifieringsperiod för godkännandeEfter att alla mål och krav är uppfyllda och graderingen är gjord är det dags för certifieringen. Här mäts och godkänns anläggningen,organisationen och en licens utfärdas om alla mål är uppfyllda. Diplom, licens och skylt för marknadsföring erhålls.
6. Uppföljning, återbesiktning och re-certifieringVarje år kommer en riskingenjör att besöka er för en uppföljning med en riskbesiktning som är baserad på den första besiktningen, och eventuellt begära in dokument för granskning. Detta för att säkerställa och upprätthålla att kvalitén kvarstår och vidhålls. År tre blir verksamheten igen åter certifierad under förutsättning att alla krav är uppfyllda. Tidsplaneringen av återbesiktning ochre-certifiering görs så att tillräckligt med tid ges för er att korrigera eventuella avvikelser så att beslut om fortsatt certifieringkan tas i god tid innan licenscertifikat löper ut. När riskingenjören konstaterat att verksamheten uppfyller kraven för att fortsatterhålla licens och certifiering rapporteras detta till SVSC och ny licens, diplom och skylt utfärdas.
Några exempel på områden för att uppnå säkerhetscertifiering
-
Kris- och kontinuitetsplanering
-
Cyber Risk (IT- och informationssäkerhets)
-
SBA (Systematiskt brandskyddsarbete)
-
SSA (Systematiskt säkerhetsarbete)
-
Krisorganisation, övning och implementering
-
Fysiskt anläggnings- och områdessäkerhet
-
Incidentberedskap
-
In- och utrymning
Hur många säkerhetsstjärnor har ditt hotell?
Hotel Security Stars - En säkerhetscertifiering och gradering för hotell
Svensk Säkerhetscertifiering har även en systerverksamhet vid namn
Hotel Security Stars som är ett unikt internationellt stjärnsystem för att mäta säkerhet och kontinuitet för hotell. Hotel Security Stars har ett femgradigt stjärnsystem för att lättare kunna marknadsföra hotellet, samt att gäster och företag lättare skall kunna välja säkra hotell.
Fram tills nu har det inte funnits något som identifierar hur ett hotell i Sverige eller internationellt står sig gällande säkerhets- eller kontinuitetsfrågor i förhållande till antal stjärnor hotellet är graderat till. Nu är dock både gradering och certifiering möjligt.
Certifieringen i stora drag:
-
Riskingenjör från Hotel Security Stars utför en nulägesanalys i form av riskbesiktning och tillhandahåller rekommendationsrapport.
-
Sammanställningsmöte med genomgång av rapporter och eventuella förbättringar hålls
-
Upprättande- och implementeringsperiod av diverse åtgärder, planer, övningar och utbildningar görs
-
Certifieringsperiod för godkännande hålls
-
Uppföljning och re-certifiering
Läs mer