top of page
Klimatförändringar säkerhet - Svensk Säkerhetscertifiering

Klimatförändringar

 

Generellt
Uppvärmningen av klimatsystemet har fortsatt och människans påverkan är tydlig. Vi står inför fortsatt kraftig klimatförändring med allvarliga konsekvenser.  
 

De ökade halterna av växthusgaser i atmosfären, främst koldioxid till följd av människans utsläpp, påverkar jordens strålningsbalans och är den främsta orsaken till den snabba uppvärmningen.
 

Hur stor den framtida klimatförändringen blir beror på graden av ändrad strålningsbalans samt på klimatsystemets respons.

Till de observerade förändringarna i klimatet hör att den lägre atmosfären och haven blivit varmare, nederbördsmönster ändrats, snötäckets utbredning på norra halvklotet liksom utbredningen av Arktis havsis har minskat.  Som följd av uppvärmningen minskar också istäcket på Grönland och Antarktis samtidigt som många glaciärer smälter vilket bidrar till den stigande havsnivån och förödande konsekvenser.
 

Generellt förväntas nederbörden även öka där det redan regnar mycket och minska där det är torrt. Förekomsten av extrema väderhändelser förväntas också öka. Följdeffekterna inkluderar mer översvämningar och torka, och därigenom större risk för spridning av sjukdomar, brist på rent vatten och skördebortfall.


I Sverige
Sveriges klimat har blivit varmare och mer nederbördsrikt. Fortsatta förändringar är att vänta och även om den globala medeltemperaturökningen begränsas till under 2 °C väntas kraftiga förändringar som kan komma att påverka samhället och naturmiljön.  Skyfall och kraftiga regn förväntas öka i intensitet vilket kan ge ökade problem med översvämningar och undermineringar i mark och infrastruktur. Översvämningar kan också komma att drabba låglänta kusttrakter i södra Sverige p.g.a. stigande havsnivåer.

 

Uppvärmningen väntas även få konsekvenser för jord- och skogsbruk och för naturliga ekosystem, inte minst i fjällkedjan där trädgränsen förväntas flytta högre upp i terrängen. Infrastruktur och kommunikationer kan komma att drabbas av ökade översvämningar och av skador orsakade av ras, skred och ökad stormfällning av träd.  Det betyder alltså att redan vid dagens klimat finns en sårbarhet som i många fall kan bli större med ett ändrat klimat.

 

 

Risker och konsekvenser
Framtida klimatförändringar väntas innebära en rad negativa effekter för människor, samhällen och ekosystem. Dessa effekter blir mer kännbara vid högre grad av klimatpåverkan.

Observerade effekter rör hälsa, med såväl ökad dödlighet på grund av ökad värme i vissa regioner som minskad dödlighet till följd av mindre kyla i andra.
 

Samtidigt sker lokala ändringar av temperatur och nederbörd påverkar vattenburna och vektorburna sjukdomar. Vidare lyfter man fram att effekter av senare års klimatrelaterade extremhändelser visar att många ekosystem och mänskliga system är sårbara och exponerade för den idag rådande klimatvariabiliteten. Antalet dagar med kraftig nederbörd förväntas bli fler och att kraftiga regn och skyfall kommer att inträffa oftare och med ökad intensitet. Intensiteten hos de kraftigaste regnen under sommaren beräknas generellt öka i Sverige.

 

Exempel på extremhändelser är: värmeböljor, torka, översvämningar, cykloner, skogs- och gräsbränder, skyfall m.m.

 

Nyckelriskerna i olika grad som förknippas med framtida klimatförändringar är:

  • Risk för dödsfall, skador, ohälsa eller försämrade möjligheter till försörjning i låglänta kustområden, orsakat av stormar, översvämningar och havsnivåhöjning

  • Risk för extremväder som leder till att infrastruktur och kritiska tjänster såsom elektricitet, kommunikation, vattenförsörjning, sjukvård och akuttjänster inte fungerar

  • Risk för mortalitet och morbiditet under perioder av extrem hetta

  • Risk för osäker livsmedelsförsörjning och för att livsmedelssystem upphör att fungera

  • Risk för förlust av rural försörjning och inkomst på grund av otillräcklig tillgång till dricksvatten och till vatten för bevattning

  • Reducerad jordbruksproduktion

  • Risk för förlust av marina och kustekosystem

  • ”Klimatflykt” till följd av översvämningar, jättestormar, jordbävningar, jordskred

  • Ökad risk för skärpta konflikter i redan utsatta delar av världen

bottom of page