
Kris- och kontinuitetsplan
Kris- och kontinuitetsplan
Under en kris är det sannolikt att något osannolikt inträffar! För att verksamheten skall fungera är det viktigt att ha en kontinuitetsplan, att luta sig emot. En kontinuitetsplan talar om dina risker, vad du skall göra för att förhindra negativa inverkansfaktorer som stör verksamheten vare sig det är en producerande verksamheten, forskning, tjänstesektor eller statlig verksamhet. Kontinuitetsplanen skall också innehålla en krisdel som talar om vad man skall göra om något till trotts skulle ske.
Det finns alltså en rad frågor att ställa sig; har vi backup av all vår information och el, en krisorganisation och plan upprättad där alla vet vad man skall göra om något inträffar. Kunderna väntar med all sannolikhet inte på att verksamheten skall komma igång igen utan går till konkurrent.
Er Verksamhetsnytta med en Kris- och kontinuitetsplan
Fördelar med att ha en kris- och kontinuitetsplan implementerad i sin verksamhet är många. Är man mer förbered -> ger det en kortare återuppstart -> som i sin tur ger en lägre kostnad.
Det blir också tydligt vem som har vilken roll i en kris om allt är förberett och inövat.
Kostnaden att inte vara förberedd kan vara förödande för de flesta verksamheter beroende på vad för typ av incident men råkar ut för och under hur lång tid den varar. Hur behandlas ert varumärke och vad tar det eventuellt för skada i media etc.
Det räcker inte att bara ha en plan på papper. Vid en incident väntar förmodligen inte kunden på att man kommer igång utan går till konkurrent.
Vad ingår och krävs
Nedan punkter är punkter i grova drag (detta är delvis individuellt beroende på verksamhets art samt att vi skräddarsyr utefter er verksamhet:
-
Verksamhets- och nulägesanalys
-
Riskbesiktning med riskrapport och förslag till förbättringsåtgärder
-
Krisplan
-
Åtgärdsplan för verksamheten
-
Organisation
-
Policy/ guideline
-
Lathund
-
Risk- och sårbarhetsanalys (sannolikhetsbedömningar utförs av er)
-
Summering och slutgenomgång

Hur går det till
En kris- och kontinuitetsplan sätts ihop av en riskingenjör från Svensk Säkerhetscertifiering och skräddarsys utefter er verksamhet och förutsättningar.
En riskingenjör utför till en början en verksamhetsanalys samt en risk- och nulägesbesiktning för att få ett nulägesstatus över er kärnverksamhet, anläggningar, dess supportsystem och organisationen. Därefter skapas ett ramverk för kris- och kontinuitetsplanen med diverse inkluderade punkter.
Utöver kris- och kontinuitetsplanen hav Svensk Säkerhetscertifiering vid behov även möjlighet att implementera, utbilda och övar din organisation.
Om en kris av någon form drabbar din verksamhet gäller det att alla vet vad man skall göra och att man redan har en väl fungerande krisplan, och krisorganisation.
Välkommen att höra av er för mer information.